Mijn werkwijze
Al jaren begeleid ik hoogbegaafde kinderen. Hierdoor kan ik goed inschatten welke begeleiding het kind nodig heeft. Mijn werkwijze bestaat altijd uit twee kernzaken: visuele en beeldende materialen en aandacht voor het lichaam.
Beeldend begeleiden
Misschien is het je al opgevallen: ik hou van tekenen. Daarom is dat een groot onderdeel van mijn begeleiding. Je vindt ze in mijn uitleg, ik teken tijdens gesprekken en ook je thuistaken bevatten tekeningen.
Tekeningen helpen je om het beter te onthouden, bovendien helpt het mij om jou een duidelijker beeld te geven over jezelf. Ze zijn namelijk speciaal voor jou gemaakt. De materialen mag je bewaren en kun je vasthouden, waardoor het echt bij jou past en hoort.
Lichaamsgericht
Als hoogbegaafdheidsspecialist werk ik al jaren met reflexintegratie en beweging. Als je wat minder vaardig beweegt, kun je zo weer plezier krijgen in spelen of bewegen. Daarnaast kijk ik als psychomotorisch/sensorisch leer- en gedragsspecialist naar je motorische ontwikkeling als basis voor de algemene ontwikkeling. De reflexen en motoriek zijn namelijk de basis voor allerlei schoolvaardigheden, zoals aandacht, stil kunnen zitten, evenwicht, lezen, rekenen en schrijven. Ook kijk ik specifiek naar de werking van de zintuigen.
Ik zoek naar de oorzaak van je obstakels door naar de motoriek en lichaamshouding te kijken. Na een uitgebreid onderzoek beginnen we met bewegen.

Begeleidingsgesprekken
Naast bewegen, voeren we ook veel gesprekken. Het doel hiervan is de oorzaak te halen van gedrag. Ik kijk namelijk altijd naar de behoefte achter het gedrag.
Door gesprekken te voeren, komen we er samen achter waar je kracht ligt, en leer je die op de juiste manier in te zetten. Je leert dat je jezelf mag zijn, dat je soms kwetsbaar mag zijn. Daardoor kun jij met zelfvertrouwen de toekomst tegemoet.
Intens
Ik ben me gaan specialiseren in hoogbegaafde kinderen, omdat ik zelf heb ervaren hoe intens en overweldigend de wereld voor hen kan zijn. Ik heb namelijk zelf hoogbegaafde en hooggevoelige kinderen. Doordat ze vaak sneller denken, diep verwerken en anders voelen krijgen ze vaak negatieve feedback. Dat doet mij pijn, want het is zo onterecht.
Zo voelen ze zich onbegrepen, aanstellerig, verlegen en eenzaam. Terwijl ze een superkracht hebben. Daarom begeleid ik kinderen die vanwege hun hoogbegaafdheid of hooggevoeligheid tegen obstakels aanlopen. Ik wil dat ze zich gezien, geliefd en gehoord voelen. Dat ze weten dat ze niet perfect kunnen zijn en kwetsbaar mogen zijn.
Begeleiding
Alle begeleiding doe ik in overleg met de ouders. Maar ik ben er altijd in eerste plaats voor het kind. Alles wat ik doe stem ik af op zijn of haar specifieke behoeftes.

Voor ouders
Wanneer je kind hoogbegaafd of hooggevoelig blijkt te zijn, kan dat in eerste instantie een opluchting zijn. Je weet eindelijk wat er aan de hand is, je krijgt handvatten om je kind te begrijpen en verder te begeleiden.
Toch voelt het soms alsof het niet genoeg is. Je kind heeft zo’n hoogbewustzijnsniveau, dat het lastig is om hem of haar écht te begrijpen. Terwijl je kind daar duidelijk wel behoefte aan heeft.
Mijn kind is hoogbegaafd en wat nu?
Het is verleidelijk om je te richten op alle cognitieve kwaliteiten van je kind. Het heeft namelijk veel breinkennis, een grote verbeeldingskracht en een verfrissende kijk op de wereld. Wanneer een kind hoogbegaafd blijkt te zijn, vergeten we echter te focussen op het fysieke deel. Terwijl dat ervoor zorgt dat het kind in balans is.
In mijn begeleiding is er dan ook uitgebreide aandacht voor het bewegen. Dat doe ik vanuit mijn ervaring als psychomotorisch/sensorisch leer- en gedragsspecialist. Daarnaast kan ik met reflexintegratie veel dagelijkse obstakels oplossen, zoals bedplassen, problemen met concentratie, zelfbeeld, voor jezelf opkomen en bijvoorbeeld ook nagelbijten.
Samen gaan we op zoek naar de behoefte van het kind, vanuit daar werken we verder. Als ouder word je natuurlijk betrokken bij de behandeling, maar het kind staat altijd centraal.
Mijn kind is hooggevoelig en wat nu?
Juist hooggevoelige kinderen hebben snel door wanneer je het even niet meer weet. Ze voelen feilloos aan hoe de ander zich voelt, wat de sfeer is in een ruimte en kunnen daar behoorlijk last van krijgen. Ook heeft het kind snel een overmaat aan prikkels, waardoor het zich terugtrekt of druk gaat gedragen. Wanneer je een kind hebt dat hooggevoelig is, is dat iets om rekening mee te houden.
Het kan lastig zijn om een weg te vinden in de hoogbegaafdheid van je kind. In mijn begeleiding geef ik handvatten om zoveel mogelijk balans te creëren. Deze kinderen hebben vaak ook een sterke wil. Ze hebben een hekel aan het woord ‘moeten’. We gaan dus samen ‘op avontuur’: vanuit de eigen motivatie zoeken we naar manieren om met al die prikkels om te gaan.
Ook hier gaan we op zoek naar de behoefte van het kind. Dat is altijd het uitgangspunt.
Ik herken veel van mijn kind in mezelf, help je mij ook?
Wanneer je kind begeleiding nodig heeft op bepaalde vlakken, kan het zijn dat ze op jouw ‘pijnplekken’ drukken. Je herkent misschien eigenschappen van jezelf. Ze confronteren je met bepaalde eigenschappen waarmee je jezelf altijd hebt beschermd. En dat hou je niet meer vol. Natuurlijk ben jij als vader of moeder ook welkom. Het kan maar zo zijn dat dit indirect effect heeft op jullie kind.
Jij ervaart zelf wat het met je doet als je langere tijd niet écht jezelf kunt zijn. Maar het is nog niet te laat. Of je nou hooggevoelig bent, hoogbegaafd, of andere eigenschappen hebt die ervoor zorgen dat je soms vastloopt: samen zoeken we handvatten om jou weer in balans te krijgen.
Dat doe ik volgens beproefde methodieken. Zo ben ik opgeleid tot motorisch remedial teacher (MRT), ben ik psychomotorisch/sensorisch leer- en gedragsspecialist en ben ik visueel screener. Wil je weten wat ik voor jou en je kind kan betekenen? Neem dan gerust contact op.
Voor scholen
Het kan best lastig zijn om hoogbegaafde kinderen te begeleiden in een traditionele onderwijssetting wanneer dit niet aansluit. Deze kinderen kunnen ‘lastig’ gedrag laten zien wanneer ze niet op de juiste manier worden begeleid. Zo kunnen ze brutaal zijn tegen leerkrachten (pijnlijk eerlijk), er met de pet naar gooien of heftig en emotioneel reageren, op school of thuis.
Voor alle leerlingen
Dat is niet alleen vervelend voor het kind, dat is voor de rest van de klas ook nadelig. Je bent er als leerkracht namelijk voor álle leerlingen, iedereen moet zich gezien voelen.
Gaaf in Beweging biedt begeleiding voor leerkrachten die het lastig vinden met hoogbegaafde kinderen om te gaan. Ik geef veel praktische adviezen en ik houd rekening met de specifieke behoeftes van het kind, de leerkrachten en de school.
Ook verzorg ik samen met mijn collega ‘Dit ben IQ’. Dit is gevestigd in Amersfoort, maar we verzorgen trainingen op maat op locatie.
Vragen kunnen zijn:
- Hoe voorkom ik dat deze leerling overprikkeld raakt?
- Hoe kan ik deze leerling ondersteunen bij zijn vaardigheden in denken en doen?
- Wat kan ik doen om het kind te helpen zich beter te concentreren?
- Hoe kan ik de tafels op een speelse en actieve manier automatiseren?
- Waar komt dit gedrag vandaan en hoe kan ik dit in goede banen leiden?
- Hoe ga ik om trauma’s?