Jouw krachten

De wereld kan er heel anders uitzien wanneer je hoogbegaafd bent. Je ontdekt sneller verbanden, je ziet meer details en je kunt anderen ‘lezen’. Dat zijn hartstikke mooie eigenschappen, maar ze maken het leven behoorlijk intens.

 

Waardevol

Het kan ervoor zorgen dat je overprikkeld raakt, dat je hoofd vol raakt of dat je niet kunt leren zoals ze op school van je verwachten. Je zit misschien vast in je binnenwereld. En dat is zonde, want jouw eigenschappen zijn zo waardevol. Je mag er echt zijn!

Aanpak

Natuurlijk is iedereen anders. Ook hoogbegaafde kinderen onderling ervaren en uiten hun emoties verschillend. Daarom is er voor ieder kind een andere aanpak. Jouw begeleiding is dus altijd maatwerk. Zodat jij je gehoord en begrepen voelt en rust in je hoofd én in je lijf krijgt.
We zorgen ervoor dat jouw binnenwereld weer aansluit op jouw buitenwereld. Dat doen we door te kijken waar je hart en kwaliteiten liggen.
Alle eigenschappen vragen om een specifieke aanpak. En dat is altijd lichaamsgericht, zodat je hoofd uitlijnt met je lichaam. Hieronder zie je welke krachten ik behandel. Meer weten over mijn werkwijze?

werkwijze

Image
Er is geen goed of fout

Hooggevoeligheid

Zelf merk je: Je bent gevoelig. Je hebt gevoelige zintuigen en lichaamsdelen. Je kunt je goed inleven en je denkt vaak intens na. Dat komt omdat je informatie heel diep verwerkt.

Je ouders en vrienden zien: Iemand die heel opmerkzaam is en oog heeft voor detail. Vaak weten ze al wat er met je mankeert of hoe jij je voelt voordat je erover hebt gepraat. Ze houden niet van veel drukte en hebben vaak tijd nodig om daarvan bij te komen. Dat hebben ze ook nodig om alle verkregen informatie te ontrafelen.

Veel hoogbegaafde kinderen zijn hooggevoelig met een sterke wil. Die zijn te herkennen aan hun grote autonomie, enorme hoeveelheid ideeën en hang naar avontuur en afwisseling. Ze hebben een hekel aan moeten en willen graag zelf de wereld ontdekken.

Prikkellasten en prikkellusten

Zelf merk je: Dat je al een tijdje niet jezelf bent. Je bent wat gespannen en je weet niet goed waarom.

Je ouders en vrienden zien: Iemand die heftig reageert wanneer er veel prikkels zijn. Ze vertonen intens gedrag, worden bijvoorbeeld hyperactief of gaan zich afreageren. Dat gebeurt ook als er te weinig prikkels zijn.

Perfectionisme en faalangst

Zelf merk je: Jij bent een foutenspeurneus. Je houdt van schoonheid en perfectie. Je wil alles zo mooi mogelijk maken en vindt ook dat alles ‘echt’ moet lijken. Dat is een mooie kwaliteit, maar kan ook een valkuil zijn. Het kan je weerhouden van wat je echt zou willen, of het zorgt ervoor dat je gaat overpresteren of onderpresteren. Sommigen vertonen ‘bluf’-gedrag of proberen alles te vermijden. Dat veroorzaakt spanning in je lijf.

Je ouders en vrienden zien: Iemand met heel veel vaardigheden, maar veel te hoge verwachtingen van zichzelf. Verwachtingen die onhaalbaar zijn. Perfectionistische kinderen vinden niet snel dat ze het goed genoeg doen en doen het daardoor maar liever niet of gaan overpresteren.

Schoolvaardigheid

Zelf merk je: Iedereen verwacht dat je alles snel onder de knie hebt, maar dat is niet altijd zo. Juist het leren van de basisvaardigheden, zoals lezen, klokkijken, schrijven en spelling lukt niet op de reguliere manier. Je bent vaak afgeleid, bent om de haverklap je spullen kwijt en je lijkt geen tijd te hebben voor al je huiswerk. Daardoor lukt het niet om het goed te doen op school.

Je ouders en vrienden zien: Iemand die altijd een beetje warrig is. Hoogbegaafde kinderen die moeite hebben op school missen het overzicht. Ze vergeten dingen snel en nemen niet de tijd voor een taak. Terwijl ze het wél heel goed kunnen.

Kinderen die moeite hebben met schoolvaardigheid, hebben veel breinkennis. De reguliere lessen richten zich niet op hun specifieke kwaliteiten. Door bijvoorbeeld spellen te doen, leren ze ook die basisvaardigheden. Ze worden vaak gezien als de creatief begaafden.

Intens zijn en intens beleven

Zelf merk je: Alles lijkt bij jou veel heftiger aan te komen dan bij anderen. Jij kunt wel huilen als je hoort dat de kat van de buren vermist is. Soms heb je zó veel zin in een uitje, dat je nachtenlang niet kunt slapen. Je hebt leerhonger, je bent beweeglijk, je hebt altijd veel ideeën en fantasieën en je bent je heel bewust van je zintuigen.

Je ouders en vrienden zien: Iemand die heel betrokken en meelevend is en emoties intens beleeft. Ze beleven hoge pieken en diepe dalen en dat kan elkaar snel afwisselen. Deze kinderen ervaren veel onrust, waardoor ze minder of onrustiger slapen.

Emoties

Zelf merk je: Je hebt veel nachtmerries en bent vaak bang. Je voelt je soms eenzaam omdat niemand jou begrijpt. Je trekt je problemen van anderen erg aan en voelt je soms machteloos, omdat je er niet altijd iets aan kunt doen. Door al dat denken heb je vaak hoofdpijn en buikpijn. Je reageert boos. Achter die emoties zit vaak een behoefte of een wens. Samen gaan we dat onderzoeken.

Je ouders en vrienden zien: Iemand die vaak emotioneel is en een groot empathisch vermogen heeft. Emotionele denkers kunnen zich heel goed inleven in de ander en reageren vaak geëmotioneerd op een verdrietig of eng verhaal.

Spanningssignalen

Zelf merk je: Je hebt allerlei talenten, daardoor kan je hoofd vol gaan zitten. Je kunt niet meer helder nadenken, het lukt niet meer om het zelf te organiseren. Je kunt het contact met je lichaam verliezen, dat als een belangrijk alarmsysteem werkt. Je krijgt bijvoorbeeld buikpijn, hoofdpijn, spierspanning of je plast of poept per ongeluk weer in je broek of bed. Of misschien voel je helemaal niets meer. Langzaam loopt je batterij leeg. Het lukt je niet meer je op te laden.

Je ouders en vrienden zien: Anderen zien iemand die soms heftig of impulsief reageert, of zich juist terugtrekt en afsluit. Kinderen met een vol hoofd kunnen geen nieuwe dingen meer ervaren of leren, omdat ze het gevoel hebben dat ze het toch nooit goed doen, of dat iedereen tegen ze is. Ze ademen vaak met openmond en hebben last van strakke spieren.

Trauma

Zelf merk je: Je hebt bijna geen controle meer in bepaalde situaties over jezelf. Voordat je het weet reageer je vermijdend, boos of je kunt helemaal niet meer reageren. Wanneer we iets indrukwekkends hebben meegemaakt kan dat ervaren worden als traumatisch. Je lichaam reageert dan vanuit het vecht, vlucht, bevries reactie. Ook kan je veel onrust ervaren. Het kan zijn dat je de hele tijd vanuit het systeem reageert of alleen wanneer je getriggerd wordt. Je kunt er zelfs van gaan dromen. Waardoor je erg onrustig slaapt. Je komt niet meer tot rust of je sluit je geheel af. Helaas kan je daardoor negatief over jezelf gaan denken. Doordat je later spijt ervaart of doordat de omgeving niet goed begrijpt wat je nodig hebt.

Je ouders en vrienden zien: Iemand die extreem kan reageren in bepaalde situaties of helemaal geen contact meer maakt. Of iemand die zich zo aanpast, dat niemand het ziet. Ze zien ineens volle emoties en geen tussenstapjes. Je loopt weg, verstopt jezelf letterlijk ergens onder of door je haar voor je gezicht en het dragen van een capuchon , gooit met spulletjes, zegt nare/raken woorden of je staart. Iemand die niet meer stil kunt zitten. Iemand die moeite heeft veranderingen, moeite met spraak, zaken te onthouden controle wilt houden of veel bevestiging en oogcontact zoekt.

Image

Het effect van Trauma en chronische stress op het zenuwstelsel vanuit de Polyvagaal theorie

Neurotransmitters Simple Overview by MNRI

Contactgegevens

Gaaf in beweging

    Nieuw Loosdrechtsedijk 199 a
       1231 KT Loosdrecht

     (06) 55552735

    Kamer van Koophandel nr 74874322

    www.gaafinbeweging.nl

    info@gaafinbeweging.nl

Erkend Alternatief Therapeut

Ik val als CAT-therapeut onder Wkkgz-klachtrecht en tuchtrecht bij de Geschilleninstantie Alternatieve Therapeuten (GAT). GAT is een rijks erkende en volledig onafhankelijke Wkkgz geschillencommissie.

Voor meer informatie over mijn klachtenregeling zie: https://gatgeschillen.nl/

Ik werk als CAT-therapeut volgens de richtlijnen van de GAT-beroepscode.

Voor meer informatie zie: https://gatgeschillen.nl/beroepscode/

     GAT2023     CAT2023     Breincentrum fundament     MNRI